Skip to content

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

**DEZE OPLEIDING KOMT IN AANMERKING VOOR HET STAP-BUDGET**

Algemeen

Wat is een BOA of wat is een buitengewoon opsporingsambtenaar?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is een beëdigd ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Enkele voorbeelden van buitengewone opsporingsambtenaren zijn handhavers, leerplichtambtenaren, jachtopzieners, milieuambtenaren, conducteurs, medewerkers vreemdelingendienst of sociaal rechercheurs. De BOA vervult een steeds grotere rol binnen onze huidige maatschappij. Deze rol wordt daarom wel omschreven als ‘het beroep van de toekomst’.

 

Wat doet een BOA en wat zijn de bevoegdheden?

In Nederland zijn ongeveer 30.000 BOA’s. Zij zijn verdeeld over 1.100 verschillende instanties. Sommige BOA’s moeten tijdens hun werk kunnen optreden tegen geweld. Deze BOA’s hebben daarom bepaalde politiebevoegdheden. Zo mogen zij fouilleren of geweldsmiddelen gebruiken, zoals een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. Steeds meer BOA’s dragen handboeien bij zich. BOA wordt u dan ook niet zomaar. Naast het volgen van een BOA basisopleiding dient men voor sommige functies ook aanvullende trainingen te volgen. Onze docenten vertellen u daar tijdens een persoonlijk gesprek graag meer over.

 

Onze aanpak

Deze erkende BOA opleiding bevat de zogenaamde verplichte vakken, zoals Rechtskennis en Gespreks-, en Benaderingstechnieken. Daarnaast zijn wij van mening dat er tegelijkertijd ruimte moet zijn voor zaken als agressiebeheersing en benaderingstechniek. Deze aspecten hebben wij dan ook verwerkt in ons intensieve opleidingsprogramma waardoor theorie en praktijk elkaar gedurende de BOA opleiding perfect aanvullen. De BOA opleiding wordt verzorgd door een zeer ervaren docent, die u uitstekend kan voorbereiden op het examen.

 

Duur van de opleiding

Gedurende 8 lesdagen volgt u op ons trainingscentrum te Gilze-Rijen de klassikale BOA basisopleiding. Tussen de klassikale lessen door ontvangt u diverse thuisstudie-opdrachten die u voorbereiden op de examens: Rechtskennis en Gespreks- en Benaderingstechnieken.

 

Het opmaken van de combibon en het praktijkonderdeel Gespreks- en Benaderingstechnieken maken deel uit van de BOA opleiding en hoeven dus niet apart gevolgd te worden.

 

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel is een goede beheersing van de Nederlandse taal noodzakelijk.

Lesmateriaal | Examen

Tijdens de eerste les ontvangt u alle benodigde lesmaterialen, inclusief een bonnenboek. Daarnaast ontvangt u van uw docent thuisstudie-opdrachten. Deze kunt u in uw eigen tempo afwerken en digitaal retour zenden. Uw persoonlijke docent kijkt uw huiswerk na en voorziet u van een terugkoppeling en advies. Deze unieke combinatie van klassikale lessen en een (beperkte) thuisstudie blijkt in de praktijk uiterst succesvol te werken, waardoor verreweg het grootste gedeelte van onze studenten in één keer slaagt voor het landelijk examen.

 

Het examen

Het examen bestaat uit twee examenonderdelen:

 

  • Het theorie onderdeel Rechtskennis (Dit examen omvat 50 meerkeuzevragen en wordt afgenomen via CITO.)

 

  • Het praktijkonderdeel Gespreks- en Benaderingstechnieken. (Dit examen wordt afgenomen door de Exameninstelling Toezicht en Handhaving.)

 

Na het behalen van het examen ontvangt men het door het Ministerie van Veiligheid en Justitie erkende getuigschrift Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Dit getuigschrift is na de beëdiging tot BOA nog 5 jaar geldig.

 

  • Deze opleiding bestaat uit 8 klassikale lesdagen.

  • U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om aan de opleiding te kunnen deelnemen. 

  • € 1295,- per deelnemer.

    (Inclusief lunch en studiemateriaal, exclusief examenkosten)

    • Startdatum: 26 oktober 2023 (werkdagen)
      • Lesdagen 26 oktober, 02, 09, 16, 23 en 30 november, 07 en 14 december
      • Nog 5 opleidingsplaatsen beschikbaar

     

    Het is uitsluitend mogelijk om fysiek aan deze opleiding deel te nemen. Echter in overleg is het ook mogelijk om de theoretische lessen virtueel te volgen.

     

    De open opleidingen worden standaard in het Nederlands verzorgd, tenzij (English) staat aangegeven.

Start over

Days
Hours
Minutes
Seconds
Nu bezig

IACA Building