Skip to content

Verhoor-, interviewtechniek en body language (VIB)

Algemeen

Het combineren van de juiste technieken

Het doel van een verhoor (ondervraging) of interview is het verkrijgen van gedetailleerde (achtergrond) informatie of inlichtingen. We noemen deze wijze van informatievergaring ook wel ‘Human Intelligence’ (HUMINT). Gedurende deze intensieve training worden verschillende praktische verhoor- en interviewtechnieken onderwezen en vervolgens beoefend met een acteur. Deze wetenschappelijk aangetoonde verhoor- en interviewtechnieken worden vervolgens gecombineerd met statement analyse en het ‘lezen’ van lichaamstaal en micro-expressies.

 

Met name de combinatie van de juiste ondervragingstechniek, statement analyse en ‘body language’, zorgt voor een goede basis voor het effectief horen en verhoren van personen en het verzamelen van (achtergrond) informatie. 

 

Voor wie is deze training ontwikkeld?

Deze training is ontwikkeld voor een ieder die beroepsmatig (achtergrond) informatie of inlichtingen moet verzamelen middels het voeren van (telefoon/video)gesprekken, verhoren of interviews. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan medewerkers van opsporingsdiensten, klantonderzoekers, fraudemedewerkers en schade-experts, maar ook aan hulpverleners of medewerkers binnen veiligheidsregio’s.

 

Wat is lichaamstaal?

Lichaamstaal is een vorm van non-verbale communicatie die net zoals gesproken of geschreven taal veel informatie over kan brengen, bijvoorbeeld door middel van gebaren, houding, stemgeluid, stemhoogte en oogcontact.

 

Doordat de student wordt aangeleerd op welke wijze hij de lichaamstaal van de gesprekspartner kan ‘lezen’ is deze sneller en beter in staat om onregelmatigheden (deceptie) in een verklaring te ontdekken, analyseren en rapporteren.

 

Afhankelijk van de gesprekspartner, de resultaten van het vooronderzoek en de wijze waarop de student de juiste lichaamstaal interpreteert, is deze na afloop van de opleiding in staat om ook van de meest ‘zwijgende’, ‘liegende’ of ‘ontkennende’ gesprekspartners informatie te ontfutselen aan de hand van de aangeleerde gesprekstechnieken.

 

Deze training wordt door onze studenten als erg toepasbaar en praktisch ervaren. Temeer omdat de theorie tijdens de lessen wordt afgewisseld door het praktisch beoefenen van de aangeleerde lesstof. De aangeleerde methodiek kan derhalve direct toegepast worden in de dagelijkse praktijk van de student.

Lesvormen: open, besloten of maatwerk

Deze opleiding wordt in principe klassikaal verzorgd. Toch kunnen wij ons voorstellen dat u, gezien uw werkzaamheden, vrijuit vragen zou willen stellen. In dat geval is het mogelijk om een besloten opleiding op onze locatie te verzorgen vanaf zes deelnemers. Ook verzorgen wij, zoals u dat van ons gewend bent, compleet op maat gemaakte opleidingen gebaseerd op (delen van) deze module. Wij maken graag een passende offerte.

 

Onze instructeurs zijn gescreend en hebben een geheimhoudingsovereenkomst met diverse overheidsdiensten gesloten. Het sluiten van een specifieke geheimhoudingsovereenkomst ten behoeve van uw organisatie of dienst is uiteraard geen probleem.

 

Certificering en Erkenning

Ons opleidingsinstituut is getoetst door en geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). 

 

Deze opleiding betreft een erkende registeropleiding die getoetst en geaccrediteerd is door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (het CPION) en de Stichting Permanente Educatie Nederland (SPEN). Ons opleidingsinstituut is derhalve de enige civiele organisatie in Europa die dit geregistreerde diploma kan en mag afgeven. Nadat u deze opleiding heeft afgerond ontvangt u het geregistreerde SPEN diploma:

 

  • Verhoor-, interviewtechniek en body language®

 

Lees hier meer over het diploma en erkenning van deze opleiding.


Deze opleiding maakt tevens deel uit van de erkende opleiding  Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker®. Indien u reeds in het bezit bent van de overige drie modules, ontvangt u na het succesvol afronden van deze opleiding het geregistreerde Post-MBO diploma:

 

  • Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker

 

Meer informatie over de erkenning van het diploma vindt u hier.

 

Naast bovenstaande diploma’s wordt u opgenomen in het Nederlandse Abituriëntenregister.

 

  • NIVRE kent 6 PE punten toe aan de register-experts na het volgen van deze opleiding.

 

Opvolgende modules

 

 

Aanvullende opleidingen

 

Deze opleiding richt zich volledig op lichaamstaal en is een goede aanvulling als u meer wilt leren over dit interessante onderwerp.

Start over

Days
Hours
Minutes
Seconds
Nu bezig