Skip to content

Hypothesevorming en scenariodenken

**DEZE OPLEIDING KOMT IN AANMERKING VOOR HET STAP-BUDGET**

Algemeen

Wanneer scenariodenken en hypothesevorming correct worden toegepast zijn dit krachtige strategische onderzoeksmethodieken. Ze kunnen direct worden toegepast om nieuwe leads en inzichten in complexe onderzoeken te creëren. 

 

Een feitenonderzoek wordt vrijwel altijd uitgevoerd vanuit het perspectief van de onderzoeker. Hierdoor ontstaan (onbewust) aannames en scenario’s die van invloed kunnen zijn op de tactische analyse van uw bevindingen. Tijdens deze intensieve 3-daagse opleiding leren wij u uw aannames en vooroordelen te onderkennen en te beoordelen op juistheid. Hierdoor kunt u de de kans op ‘tunnelvisie’ aanzienlijk verkleinen en leert u open te staan voor andere mogelijke scenario’s tijdens uw onderzoek. 

 

U leert kritisch te kijken naar de reeds beschikbare informatie in het dossier en geen genoegen te nemen met de meest voor de hand liggende verklaring. Hierdoor creëert u al snel nieuwe leads en inzichten tijdens uw onderzoek welke u verder kunt uit-rechercheren. 

 

Ook gestructureerd brainstormen maakt een belangrijk onderdeel uit van deze opleiding. Gestructureerd brainstormen is een techniek die nuttig is bij het genereren van hypothesen. Wij leren u en uw medestudenten in groepsverband scenario’s te genereren en om eventuele problemen, die zich tijdens een onderzoek voordoen, te onderkennen, begrijpen en op te lossen. 

 

Om tijdens deze opleiding alle facetten van het scenariodenken en hypothesevorming optimaal te kunnen beoefenen maken onze docenten gebruik van een onopgelost strafdossier. Het unieke aan deze opleiding is dat u -na het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst- toegang krijgt tot alle mogelijke informatie die de voorbije jaren verzameld werd.

 

De impact van deze unieke module ‘Hypothesevorming en Scenariodenken’ was het voorbije jaar zo groot dat de verzamelde informatie aan de politie overhandigd werd, waardoor een oude en onopgehelderde zaak opnieuw aandacht zal krijgen.

 

Een bekende onderzoeker zal als gastdocent de les ondersteunen.

 

Deze opleiding is geschikt voor een ieder die zich bezig houdt met het plegen van onderzoek in brede zin. Hierbij kunt u denken aan medewerkers vanuit de politie tot aan medewerkers bij bankinstellingen en security-afdelingen. U heeft geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig, echter is de opleiding zeker ook geschikt voor personen die al beschikken over onderzoekservaring.

 

Reviews opleiding:

Lesvormen: open, besloten of maatwerk

Deze opleiding wordt in principe klassikaal verzorgd. Toch kunnen wij ons voorstellen dat u, gezien uw werkzaamheden, vrijuit vragen zou willen stellen. In dat geval is het mogelijk om een besloten opleiding op onze locatie te verzorgen vanaf zes deelnemers. Ook verzorgen wij, zoals u dat van ons gewend bent, compleet op maat gemaakte opleidingen gebaseerd op (delen van) deze module. Wij maken graag een passende offerte.

 

Onze instructeurs zijn gescreend en hebben een geheimhoudingsovereenkomst met diverse overheidsdiensten gesloten. Het sluiten van een specifieke geheimhoudingsovereenkomst ten behoeve van uw organisatie of dienst is uiteraard geen probleem.

 

Certificering en Erkenning

 

Ons opleidingsinstituut is getoetst door en geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Deze module maakt deel uit van de erkende modulaire opleiding Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker®. Deze opleiding betreft een erkende registeropleiding die getoetst en geaccrediteerd is door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (het CPION) en de Stichting Post Middelbaar Beroepsonderwijs Nederland (SPMBO). Ons opleidingsinstituut is derhalve de enige civiele organisatie in Europa die dit geregistreerde diploma kan en mag afgeven. Nadat u deze opleiding (4 modules) heeft afgerond ontvangt u het geregistreerde Post-MBO diploma:

 

  • Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker

 

Naast het bovenstaande diploma wordt u opgenomen in het Nederlandse Abituriëntenregister.

Meer informatie over de erkenning van het diploma vindt u hier.

 

Opvolgende modules

 

Start over

Days
Hours
Minutes
Seconds
Nu bezig