STUDIECENTRUM ONLINE EXTREMISME

Algemeen

Op 15 mei 2019, twee maanden na de aanslagen in Nieuw Zeeland, ondertekende 18 landen en 16 internationale ondernemingen de ‘Christchurch Call’. 

 

17 minuten lang kon iedereen de verschikkingen van de aanslagen in Nieuw Zeeland live aanschouwen. Meer dan 4000 keer werd de video bekeken alvorens deze uiteindelijk werd verwijderd. Ondanks alle inspanningen is de video nog steeds online terug te vinden. 

 

Research, wat onder meer werd uitgevoerd door onze organisatie, toonde aan dat de dader, al enige tijd voor zijn gruwelijke daad, extremistische uitlatingen en ‘indicatoren’ publiceerde via verschillende social media bronnen. Tevens stelde onze researchers vast dat er, vrijwel direct na de aanslagen, een ‘interactie’ ontstond tussen de social media publicaties van de dader en personen die aangaven ‘in te stemmen’ met zijn online gedrag. Al snel rees uiteraard de vraag of alle ‘Likers’ een bedreiging zouden kunnen vormen voor onze samenleving.

 

De kerntaak van het Studiecentrum is het vaststellen van online (ultra)extremistische  en geradicaliseerde (religieuze) gedragspatronen van personen en organisaties op het World Wide Web. Daarnaast staat uiteraard het delen van de opgedane kennis en de onderzoeksresultaten met diverse internationaal aangesloten organisaties centraal. Het Studiecentrum beschikt sinds kort tevens over een tweetal digitale meldpunten (Surface en Darkweb) waarop extremistische publicaties en gedragingen anoniem gemeld kunnen worden. 

 

Wilt u deelnemen aan dit project of wilt u een besloten lezing voor uw organisatie aanvragen? Neemt u dan contact met ons op.